A mindennapos nyújtás 7 lenyűgozó hatása

A MINDENNAPOS STRETCHING ELENGEDHETETLEN. MOST MEGTUDHATOD, MILYEN CSODÁS HATÁSAI VANNAK.

BIZTOSAN NEKED IS MINDEN EDZŐD ELMONDTA, HOGY MENNYIRE FONTOS A NYÚJTÁS. HA KEVÉS AZ IDŐD A MOZGÁSRA, GARANTÁLTAN MÉGIS EZT HAGYOD EL. AKÁR ALAKFORMÁLÓ VAGY CROSS ÓRÁKRA JÁRSZ, AKÁR A SZABADBAN FUTSZ, A MINDENNAPOS STRETCHING ELENGEDHETETLEN. MOST MEGTUDHATOD, MILYEN CSODÁS HATÁSAI VANNAK.

  1. AZ AKTIVITÁSI SZINTED DÉLUTÁN SEM CSÖKKEN

Ha délután 2-3 körül azt érzed, hogy nincs energiád a nap hátralevő részének folytatásához, hívd segítségül a nyújtást. Ne ezen spórolj időt!

2. ELFELEJTHETED A BOTLADOZÁST

A nyújtás segíti a megfelelő izomkoordinációt, így ha rendszeresen végzed, garantáltan nem billensz ki az egyensúlyodból, szó szerint. Egy kutatás során stabilométeres vizsgálattal figyelték a résztvevők egyensúlyérzékét, és azt találták, hogy azok, akik edzés előtt-után 30 percet nyújtottak, sokkal tovább bírták, szemben azokkal, akik kihagyták ezt az előkészületet.

3. KÖNNYEBBEN ÉS FÁJDALOMMENTESEN MOZOGSZ

A rendszeres stretching gondoskodik az izmok feszességéről. Sokkal könnyedebbnek fogod érezni magad a hatására, még akkor is, ha egyetlen dekát sem fogytál. Fontos, hogy a nyújtás alapjait mindig szakembertől lesd el, abban az esetben is, ha nem vezetett órákra jársz. Az egyes nyújtásokban mindig maradj benne, ne rugóztasd az izmaid.

4. TÖBBET HOZOL KI AZ EDZÉSEKBŐL

Hacsak nem vagy jógi, a hajlékonyság valóban nem egy óriási előny. Azonban a nyújtás segít, hogy a legtöbbet hozd ki az elvégzett edzésből, akár dinamikus, akár statikus stretchingről van szó. Rendszeres nyújtás hatására az olyan alapgyakorlat, mint a guggolás is szebb kivitelezésűvé válik, sokkal mélyebbre tudsz majd lemenni.

5. KEVESEBB ESÉLLYEL SÉRÜLSZ LE

A nyújtáshoz is szükség van bemelegítésre, sose próbáld meg a nyújtó gyakorlatokat hideg izmokkal végezni. A nyújtás segítségével azonban elkerülheted a sportsérüléseket. Az agyad és az izommunkád is tudatosabbá válik, sokkal fókuszáltabb leszel edzés közben.

6. CSÖKKEN A VÉRCUKORSZINTED

A testmozgás köztudottan segít a glukózszint egyensúlyban tartásában, de ennek fő oka talán pont a nyújtásban keresendő. Egy kutatás kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik már 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, 40 perces stretching nyújtással képesek voltak a megivott cukros üdítő hatását jelentősen csökkenteni.

7. JOBBAN KEZELED A STRESSZT

Csomós a hátad, rugóztatod a lábad, birizgálod a füled? Ez bizony mind a stressz tünete. A nyújtás nemcsak a testedre, hanem a lelkedre is jó hatással van. Ha rendszeresen gyakorlod, sokkal nyugodtabb leszel. Amennyiben eleve görcsös típus vagy, figyelj arra, hogy a nyújtást se vidd túlzásba. Éppen annyit végezz, amennyi jólesik, és olyan erősen húzd az egyes testrészeid, hogy még tudj relaxálni.

Forrás: wellandfit.hu

további bejegyzések

Pulzus Mozgásstúdió gerinctréning és stretching

7 gyakorlat visszér és seprűvénák ellen

Bár a visszér tartósan nem gyógyítható orvosi kezelés nélkül, rndszeres mozgással megelőzheted a romlását és a terjedését. A következő gyakorlatok hatékonyak, melyeket otthon vagy gerinctréning

Close

Regisztráció
Fiók adatok
*
*
Password Strength