Mire jó a gerinctréning?

A gerinctréning edzést ajánljuk mindenkinek, aki gerinccel született és szeretné még néhány évtizedig rendeltetésszerűen, fájdalom nélkül használni testének tartóoszlopát.

Mindazoknak, akik:

  • napi két óránál többet töltenek ugyanabban a testhelyzetben,
  • akiknek keresniük kell éjszaka a legmegfelelőbb alváspózt, hogy ne elgémberedve ébredjenek,
  • akiknek fájdalom nélkül már nem megy a vállkörzés,
  • akik egyszer is kiejtették már  a szájukon, hogy „beállt a nyakam”, „beszakad a hátam, úgy fáj”,
  • és azoknak is, akik már tudják, milyen érzés, amikor egy rossz mozdulat után képtelenek kiegyenesedni…

Vagyis a gerinctréning edzést ajánljuk mindenkinek, aki gerinccel született és szeretné még néhány évtizedig rendeltetésszerűen, fájdalom nélkül használni testének tartóoszlopát.


Szerencsére azonban van megoldás! A speciális gyakorlatokból összeállított gerinctréninggel elkerülhető, hogy ezek a problémák kialakuljanak, illetve orvosi beavatkozás és gyógyszerezés nélkül jelentősen enyhíthetők, meg is szüntethetők.

Orvosnál

A hátfájás, izomgörcsök, egyéb kellemetlenségek jelentkezésekor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, hogy tisztázzuk azok hátterét. Annál is inkább, mert nem mindegy, hogy az adott probléma mellett milyen mozgásformát választunk. A gerincproblémák a károsodás helye, jellege szerint igen változatos tüneteket okoznak, a tarkótáji fájdalomtól kezdve a váll, a mellkasi, a háti és a deréktáji szúró, égő, szorító, hasító fájdalomig. A kiváltó okok is sokfélék, leggyakrabban rándulás, illetve tartáshiba, egyenlőtlen terhelés miatti kopás, túlzott igénybevétel miatti károsodás, például  porckorongsérv okozza a gerincbántalmakat.

Lazít, nyújt, erősít

A gerinctorna, mint edzésforma személyre szabottan kiválasztott gyakorlatai enyhítik a panaszokat, következetes, rendszeres végzésük pedig hosszabb távon meg is szüntethetik a kiváltó okokat.  A speciális mozgássorok a gerinc melletti izmokat lazítják, nyújtják, erősítik. A megmozgatásukkal élénkül ezeknek a területeknek a keringése, anyagcseréje, javul az oxigénellátása. A letapadt izmok által elnyomott, érzékeny idegek felszabadulnak. Az erősödő izmok tartást adnak a megviselt csigolyáknak, egészségesebb testtartás alakul ki, megszűnik az egyenlőtlen terhelés.

Kialakult gerincproblémával mindenképpen érdemes gyógytornászt is felkeresni, mivel bármennyire is jót tesz a fizikai aktivitás, a nem megfelelő, a csigolyákat, ízületeket túlterhelő edzésformával árthatunk is.

Nemcsak a gerincre hat!

A nevével ellentétben a preventív gerinctréning nemcsak a gerincre és az azzal kapcsolatos problémákra jótékony hatású, hanem az egész testre hat. Formálja az alakot, feszesebbé, erősebbé teszi az izmokat a többi testrészen, például a hason is, szebbé teszi a testtartást, rugalmasabbá, harmonikusabbá a mozgást is. A következetesen végzett tornának mintegy mellékhatásaként néhány kiló is lecsúszhat. Mint minden rendszeres mozgás, a gerinctréning is jót tesz a pszichének is: növeli a testtudatosságot, önmagunk jobb elfogadását, az önbizalmunkat, lelkierőnket, javítja a hangulatunkat.

Heti két-három edzés ajánlott! A gerinctréning csoportos vagy magán edzéseken elsajátított gyakorlatsorok között sok olyan is van, amelyre akár munka közben vagy otthon, reggel-este is érdemes pár percet szánni: egy-két egyszerű légzésgyakorlat, nyújtás, váll- és fejkörzés stb. mintegy emlékezteti a testünket a tanultakra két edzés között is.

Forrás: mozgasstudio.hu

további bejegyzések

Pulzus Mozgásstúdió gerinctréning és stretching

7 gyakorlat visszér és seprűvénák ellen

Bár a visszér tartósan nem gyógyítható orvosi kezelés nélkül, rndszeres mozgással megelőzheted a romlását és a terjedését. A következő gyakorlatok hatékonyak, melyeket otthon vagy gerinctréning

Close

Regisztráció
Fiók adatok
*
*
Password Strength